Energie besparen op koelen en vriezen

Het energieverbruik aan koelkasten en vriezers is gemiddeld 17%. Daarmee staat koelen en vriezen op de derde plaats van de grootste energieverbruikers in huis. Met slim gebruik van uw koel- en vriesapparatuur kunt u dus veel besparen op energie. En dat is goed voor uw energierekening, maar ook voor het milieu.

Ventum geeft u graag een aantal tips om te besparen op energie:

  1. Open de deur zo min mogelijk, zo voorkomt u dat er veel kou verloren gaat en dat de koelkast of vriezer erg hard moet werken om weer op temperatuur te komen.

  2. Gaat u op vakantie? Maak de koelkast leeg, zet hem uit en laat de deur open staan om schimmels tegen te gaan.

  3. Ontdooi de vriezer minimaal twee keer per jaar. Een vrieslaag kost veel stroom en zorgt voor vermindering van het vriesvermogen.

  4. Controleer af en toe of de deur nog goed sluit en reinig het rubber van de deur met een natte doek. Zo ontsnapt er minder koude lucht en voorkomt u onnodig energieverlies.

  5. Bewaar producten die niet in de koelkast horen, gewoon buiten de koelkast. Denk daarbij aan tropisch fruit, tomaten, paprika en aubergine. Wat in de supermarkt niet in de koeling ligt, hoeft dat bij u thuis ook niet.

  6. Laat warme gerechten afkoelen voordat u ze de koelkast ingaan.

  7. Ontdooi diepgevroren voedsel in de koelkast. De kou die vrijkomt helpt bij het koelen en dat scheelt weer energie.